Кашлицата е естествена реакция на организма при излагане на горните дихателни пътища на инфекциозни агенти (бактерии, вируси), алергени (полени) или дразнители (замърсяване, студ). Тя бива:

Суха кашлица, наречена още дразнеща или непродуктивна кашлица. При нея не се отделя секрет и често тя може да бъде изтощителна, дори болезнена.

  • Какви са причините за суха кашлица?

›Предимно сезонни вирусни инфекции (настинки, ларингит, трахеобронхит и др.)

›Фактори от околната среда (студ, замърсяване, пасивно пушене и др.)

 

Влажна кашлица

Кашлицата е естественият защитен рефлекс на нашето тяло за изхвърляне на храчки или дразнители от дихателните пътища. Тази кашлица се нарича продуктивна, тъй като позволява отхрачване и помага за евакуиране на секретите, натрупани в бронхите, и освобождаване на дихателните пътища.

  • Какви са причините за влажна кашлица?

Вируси или бактерии (назофарингит, ларингит, трахеит, остър бронхит), които причиняват излишък на бронхиален секрет.

 

Кашлица при децата

Кашлицата е често срещана при респираторните инфекции при децата. Проявите на кашлица са по-чести в градовете и по време на пикове на атмосферно замърсяване и външни дразнители (задимени пространства и др.). Средно за една година при деца с добро здраве може да има от 7 до 10 епизода на инфекция на горните дихателни пътища, които могат да провокират кашлица*.

Както при деца, така и при възрастни, кашлицата най-често е симптом на инфекция. Тя може да бъде суха или влажна и да еволюира (да преминава от суха във влажна и обратно) в хода на заболяването.

 

*Източник : Shield MD et al. BTS guidelines : recommendations for the assessement and management of cough in children. Thorax 2008 ; 63 (suppl) iii5-iii15